Sobre el menjar

Tetera de Shakespeare. Teteres amb motius són molt típiques al país.

Menjar es costum que es comparteix al voltant del món, però cada cultura, cada país té costums diferents i tradicions diferents a l’hora de menjar. Regne Unit i Escòcia, en particular, tenen les seues.

El desdejuni no varia massa d’hora o de contingut. Molta gent es fa cereals amb llet, torrades amb mantega – l’oli d’oliva és un producte que gasten més per a fer amanides i prou-. Però el que més els agrada menjar per desdejunar es farinetes amb llet. Es ràpid, barat i versàtil.

L’esmorzar no el practiquen perquè els agrada dinar sobre les 11 o 12 hores del migdia. El dinar consisteix en un bocata amb pa de Bimbo, una botella de coca cola i una bosseta de papes. Altres variacions inclou ensalades variades, mescles de falafel amb shawarmes i coses per l’estil. No sol ser un menjar pesat ja que el sopar se’l mengen entre les 5 i les 7. Ve a ser més un esmorzar que dinar.

El que nosaltres coneixem com el te de les 5 en el que es fan una tassa i unes pastetes com si fora un berenar es un concepte erroni. En moltes cases el sopar es serveix sobre les 5 de la vesprada i en aquest cas es fan un plat de calent. La cultura escocesa dicta que en la majoria de casos la creïlla fasa acte de presència al plat. Cuinada de totes les variacions possibles, sol ser la verdura més popular pel simple fet que la cultiven extensament al país. Acompanyant a les creïlles al plat tenen pastissos de carn i també de peix.

Si nosaltres tenim la paella com el plat per excel·lència dels diumenges ells tenen el rostit del diumenge. En un rostit tradicional et pots trobar carn de porc, vedella o pollastre acompanyat de creïlles al forn i altres guarnicions de verdures com pèsols i safanòries, farcit i els famosos pudins de Yorkshire. Un dels menjars anglesos més famosos es el te de les 5. El que per a nosaltres sembla fer-se un te a l’hora de berenar per a ells no es simplement la tassa i au! Sinó que molta gent sopa, es fa un bon sopar a eixes hores.

Un altre menjar que sol estar reservat per als cap de setmana i/o celebracions es el “afternoon tea”. El afternoon tea es podria considerar com la cerimònia del te. Per a saber si s’està en un afternoon tea hi ha diversos factors a tindre en compte: sol celebrar-se sobres les 12 del migdia; el menjar es de xicotet tamany, des de sandvitxos salats a pastissets dolços ; i va servit en un suport per a pastissos o el que jo sempre havia pensat que era, un fruiter. Ah, i no sols va acompanyat de te sinó que també s’inclou un got de prosecco.

Amb tot açò, no se’ns pot oblidar les quantitats de te que consumeixen. La majoria es te negre. Segons amb qui parles hi ha milers de combinacions per a fer el te perfecte encara que tot el món esta d’acord amb que el te s’ha de beure amb un poc de llet. Hi ha discussions en quant a la quantitat de llet o si s’ha de posar abans o després de retirar la bossa del te de la tassa.

 

Anna