El transport públic

Sols mirant pel·lícules com Harry Potter, Braveheart o Skyfall de James Bond, Escòcia es un país amb paisatges que et deixen sense paraules. El com navegar-lo és una altra historia.

Els autobusos locals em van semblar una pèrdua de temps i diners quan vaig aplegar. No sols eren carissims en Aberdeen, un passe d’estudiant costava 3.50 lliures per a tot el dia i comparat amb 1.50 euros que pagava a Granada ho trobava un robatori. Però el que mes disbaratat em semblava era que els conductors no et donaven canvi! Tenies que tindre els diners justs i preparats per pagar el bitllet abans de muntar al bus. I si tenies mala sort eixe dia i no tenies solt, doncs carrera que et tocava fer a alguna tenda i comprar l’article més barat que podies trobar.

La quantitat de xiclets que vaig consumir el primer any supera a tot el que he pogut consumir la resta de la meua vida.

Hui en dia la cosa està un poc millor gràcies a poder pagar amb “contactless”. El fet de poder pagar solament tocant el datafon, i marxar és un gest molt recurrit al país. Per a mi, un dels millor invents del segle. Tot s’ha de dir que depen d’on et trobes hi ha contactless o no.

Per exemple a Edimburg encara no tenen eixa opció, però sí que et donen canvi i a més els bitllets son mes barats! Si, per alguna inexplicable raó el transport públic es més barat a la capital del país que a Aberdeen.

Parlant d’altres avantatges que si he trobat al Regne Unit, una d’elles es el Megabus. El descobriment del megabus va ser revolucionari no sols per a mi sinó per a tots els estrangers. Megabus es una companyia que fa viatges de llargues distàncies al voltant del país i també a altres països d’Europa.

El seu atractiu es que si et compres el bitllet amb molta antelació sols has de pagar 1.50! Sona de bogeria però si, jo he arribat a fer viatges a Londres pagant això.

Per suposat quan més a prop del dia d’eixida més car és el bitllet, però per anar des d’Aberdeen a Glasgow o Edimburg el màxim que hauria de pagar seria unes 25 lliures per bitllet. I per cert, els jubilats viatgen debades.

Ara, no tot son avantatges, de vegades et pots trobar a gent que s’ha passat un poc amb la cervesa que encara vol estar de marxa al bus o també el fet de que els banys no sempre estan en condicions, diguem-ne de categoria.

L’últim mètode de transport que queda per nomenar es el tren. Per començar no tenen trens que fan destinacions local, és a dir que no tenen res semblant al trenet o tram que tenim a la Marina que va des d’Alacant a Dérnia. Sí hi ha trens de rodalies, que va parant a algun poble, però més amunt d’Aberdeen, les opcions son limitades a Inverness.

La zona del nord-est del país esta prou mal comunicada, i no és  l’única. Escòcia és un un país que per poder arribar d’un punt a un altre has de passar per les ciutats més grans i un viatge que suposadament era de 40 minuts passa a ser de 2 hores perfectament.

Però no tot son desavantatges, els trens estan ben acomodats i els bitllets si es compren amb antelació no son molt cars, fins i tot fa poc van introduir la targeta millennial que dona ⅓  de descompte als menors de 30 anys.

D’altres mitjans de transport com el bla bla car no son molt popular, però si et trobes amb ànims sempre pots fer autoestop.